raimoylinen Maailmanmenoa!

Mahtuvatko maakunnat enää ovista?

Sote- ja maakuntauudistusta on markkinoitu jatkuvasti sloganilla maakuntien ”leveämmistä hartioista” palveluiden tuottamiseen. Viimeksi tämä tuli esille Saarikon väittäessä, että vanhuspalvelut saadaan kuntoon, kun ne siirtyvät maakuntien leveämmille hartioille. Aikaisemmin on samaa väitetty sotekeskusten perustamisen ja kilpailuttamisen yhteydessä. Väkisinkin tulee mieleen kysymys siitä, kuinka leveät hartiat oikein tarvitaan kaikkien tehtävien kantamiseen ja millaisella treenauksella ne hartiat saadaan aikaan. Luulenpa, että tarvitaan jonkinlaista dopingia tai sitten Iso-Arska konsultoimaan. Tässä voi kuitenkin käydä niin, etteivät maakunnat enää mahdu ulos eduskunnan ovista.

En voi mitenkään käsittää, miten hoivakotien valvonta tehostuisi, jos se keskitettäisiin maakuntakeskuksiin. Jos laitokset olisivat edelleen hajautettuna kuntiin, niin valvonta vain heikkenisi. Tietysti, jos vanhukset kuljetettaisiin härkävaunulla maakunnalliseen jättiläismäiseen keskitysleiriin ja osa  valvonnasta delegoitaisiin luottopotilaille (”kapoille”), niin itse laitoksen ja sen hoivan laadun valvontaan sekä itse hoivaan ei tarvittaisi niin paljon työvoimaa kuin nykyisin.

Olenkin ihmetellyt, miksei missään laitoksessa ole vielä keksitty siirtyä itsehoitoon eli panna parempikuntoiset potilaat hoitamaan huonompikuntoisia. Varsinaisten hoitajien tarvetta voitaisiin karsia edelleen ja jäljelle jääneet voisivat keskittyä entistä paremmin laitoksen ydintehtäviin eli siivoukseen, ruuanlaittoon, talonmiehen tehtäviin jne.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uskon vakaasti, että tuota itsehoitoa jo tapahtuukin ihan merkittävässä määrin.

Sokean taluttaessa rampaa siirtyy ajasta ikuisuuteen taakaksi mutta samalla tuottoisaksi liiketoiminnaksi osoittautunut modernin suomalaisen yhteiskunnan vanhin ikäpolvi.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Millä tavoin maakunnilla olisi leveämmät hartiat kuin kunnilla tai kuntayhtymillä. Nehän saavat rahoituksensa valtiolta, joka on taloudellisesti huonossa hapessa. Maakuntien hartioiden leveyden määrää saatavat budjettivarat suhteessa hoideltaviin. Hoidettavien määrä kasvaa tuloja nopeammin ja niukkuus lisääntyy. Siinä kuviossa yksityinen sektori näyttää toimivan julkista tehokkaammin. Se näköjään kykenee tinkimään ronskisti kustannuksista, kuten viime päivien karmeat esimerkit osoittavat. Julkisella ei varmaankaan noihin otteisiin pystytä eikä ole syytäkään pyrkiä. Toivottavasti sote kaatuu.

Toimituksen poiminnat