raimoylinen Maailmanmenoa!

Onkohan hallitus taas eläkeläisten kukkarolla?

Tilastokeskus on julkaissut kolmannen vuosineljänneksen lopun ansiotasoindeksin ja kuluttajahintaindeksin arvot. Ansiotasoindeksi on noussut 1,2 prosenttia viimevuodesta ja kuluttajahintaindeksi 0,4 prosenttia. Näistä saadaan laskettua eläkeindeksin muutos käyttäen nykyistä 20/80 taitettua indeksiä ja saadaan 0,56 prosenttia. Saapa nähdä, toteutuuko tämä. Hallitushan vaati kiky-sopimukseen palkkojen jäädytyksen tai itse asiassa palkkojen laskun työajan pidentämisen ja lomarahojen leikkauksen takia. Varmaankin tässä vedotaan taas ”solidaarisuuteen” ja leikataan myös eläkkeitä, kuten tehtiin kaksi vuotta sitten.

Tässä unohdetaan joko asiaa ymmärtämättä tai tietoisesti, että eläkkeiden korotukset tehdään jälkikäteen vuoden viipeellä palkkoihin nähden. Palkansaajat ovat jo saaneet 1,2 prosentin korotuksen ja elinkustannukset ovat nousseet vastaavasti mutta eläkeläiset ovat kituuttaneet vain viimevuotisten eläkkeiden varassa. Eläkkeiden korotus onkin vain jälkikäteen saatava korvaus lisääntyneistä menoista. Ilman sitä eläkeläisten reaalitulot laskevat, vaikka leikattua indeksiä koskevassa keskustelussa väitetäänkin, että taitettu indeksi takaa vähintäänkin reaalitulojen säilyvän.

Jos eläkkeitä leikataan nyt, niin palkkojen ja kustannusten jäädytys aiheuttaa sen, että vuoden päästä indeksimuutokset ovat nollia ja taas eläkkeet pysyvät samana. Leikkaus kohdistuisi siis eläkkeisiin kahtena vuotena peräkkäin, kun palkoissa se vaikuttaa vain kerran. Itse asiassa leikkaus kohdistuu kumulatiivisesti eläkkeisiin hamaan hautaan asti, koska ekonomistit ja virkamiehet eivät osaa käyttää indeksien absoluuttiarvoja vaan kaikki perustuu vain muutosten laskemiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat