raimoylinen Maailmanmenoa!

Ekonomistiosaamista!

Eilen A-studiossa VATT:in yksikönjohtaja Juha Honkatukia taas osoitti kuinka vähän ekonomistit oikein ymmärtävät taloudesta. Teollisuusyritysten suorien yksikkötyökustannusten hän myönsi kyllä olevan 10-20 %, mutta sitten hän lähti väittämään, että välituotteisiin sisältyy niin paljon työkustannuksia, että kokonaisyksikkötyökustannukset ovat 60 %:n luokkaa.

Eivätkö nämä ekonomistit lue edes kollegoittensa tutkimuksia? Ainoa kunnollisempi tutkimus välituotevaikutuksista on raportoitu Valtioneuvoston kanslian julkaisussa 3/2012. Tässä on laskettu panos-tuotos-menetelmällä kaikilta toimialoilta tulevat välituotevaikutukset tuotannonaloittain. Koko teollisuudelle nämä ovat suunnilleen samat kuin suorat kustannukset, eli yhteensä yksikkötyökustannukset ovat 32 %. Laskin näiden tietojen perusteella myös pelkän vientiteollisuuden kustannukset viennin määrillä painotettuna ja sain suunnilleen saman 32 %.

Tämä usein väitetty 60 % on jopa enemmän kuin koko kansantalouden yksikkötyökustannukset. Tässä otetaan huomioon kaikki julkiset palvelut pelkästään kustannuksilla arvotettuina, jolloin niiden yksikkötyökustannukset ovat tietenkin hyvin suuret. On kuitenkin hyvin kyseenalaista ottaa teollisuuden kustannuksiksi lastenhoidon, koulujen, terveydenhoidon, sosiaalihuollon, armeijan, oikeuslaitoksen jne työkustannukset. Yritykset osallistuvat tietenkin verotuksen kautta niiden ylläpitoon, mutta niiden ja varsinkin niihin sisältyvien työkustannusten osuus kaikista kustannuksista on kuitenkin aika pieni.

Jos valtiovarainministeriön, VATT:in, Suomen Pankin, ETLA:n jne. ekonomistien osaaminen on todella sellaista, että tällainen amatööriekonomistikin huomaa virheet laskelmissa, niin ei ole ihme, että päättäjät ovat täysin hukassa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Petteri Hiienkoski

Hämmästelin laskelmien epämääräisyyttä muutama päivä sitten kuunnellessani Poliittaradiosta ekonomisteja, Lauri Kajanojaa Suomen Pankista ja Pekka Sauramoa Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

Vientisektori on teollisuustuotantoon, joten henkilökustannukset ovat huomattavasti pienempiä kuin palvelusektorilla.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Olet huippu ... hyvät asiat ja teot ovat tarpeen!

Toimituksen poiminnat