Ekonomistiosaamista!

Eilen A-studiossa VATT:in yksikönjohtaja Juha Honkatukia taas osoitti kuinka vähän ekonomistit oikein ymmärtävät taloudesta. Teollisuusyritysten suorien yksikkötyökustannusten hän myönsi kyllä olevan 10-20 %, mutta sitten hän lähti väittämään, että välituotteisiin sisältyy niin paljon työkustannuksia, että kokonaisyksikkötyökustannukset ovat 60 %:n luokkaa.

Eivätkö nämä ekonomistit lue edes kollegoittensa tutkimuksia? Ainoa kunnollisempi tutkimus välituotevaikutuksista on raportoitu Valtioneuvoston kanslian julkaisussa 3/2012. Tässä on laskettu panos-tuotos-menetelmällä kaikilta toimialoilta tulevat välituotevaikutukset tuotannonaloittain. Koko teollisuudelle nämä ovat suunnilleen samat kuin suorat kustannukset, eli yhteensä yksikkötyökustannukset ovat 32 %. Laskin näiden tietojen perusteella myös pelkän vientiteollisuuden kustannukset viennin määrillä painotettuna ja sain suunnilleen saman 32 %.

Tämä usein väitetty 60 % on jopa enemmän kuin koko kansantalouden yksikkötyökustannukset. Tässä otetaan huomioon kaikki julkiset palvelut pelkästään kustannuksilla arvotettuina, jolloin niiden yksikkötyökustannukset ovat tietenkin hyvin suuret. On kuitenkin hyvin kyseenalaista ottaa teollisuuden kustannuksiksi lastenhoidon, koulujen, terveydenhoidon, sosiaalihuollon, armeijan, oikeuslaitoksen jne työkustannukset. Yritykset osallistuvat tietenkin verotuksen kautta niiden ylläpitoon, mutta niiden ja varsinkin niihin sisältyvien työkustannusten osuus kaikista kustannuksista on kuitenkin aika pieni.

Jos valtiovarainministeriön, VATT:in, Suomen Pankin, ETLA:n jne. ekonomistien osaaminen on todella sellaista, että tällainen amatööriekonomistikin huomaa virheet laskelmissa, niin ei ole ihme, että päättäjät ovat täysin hukassa!

raimoylinen
Sitoutumaton Espoo

automaatiotekniikan professori emeritus,
systeemiteorian dosentti
"Tyhmyydelle minä olen vihainen ja äreä kuin rakkikoira, mutta viisaus ei ole kaikille annettu." "...,epäile vain, epäile vain,...”.
"Minkä ylipäänsä voi sanoa, sen voi sanoa selvästi, ja mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu