raimoylinen Maailmanmenoa!

Eläkeläisille lisää ilonaiheita!

Tilastokeskus julkaisi viime viikolla kolmannen vuosineljänneksen lopun ansiotasoindeksin ja kuluttajahintaindeksin arvot. Ansiotasoindeksi oli noussut 1,1 prosenttia viimevuodesta mutta kuluttajahintaindeksi laskenut 0,6 prosenttia. Näistä saadaan laskettua eläkeindeksin muutos käyttäen nykyistä 20/80 taitettua indeksiä ja saadaan -0,26 prosenttia. Odotettavissa on siis eläkkeiden lasku! Tässä tilanteessa tuntuu siltä, että me eläkeläiset voisimme olla tyytyväisiä, jos hallituksen kaavailut eläkkeiden jäädyttämisestä toteutuvat! Saapa nähdä uskaltaako hallitus lähteä alentamaan eläkkeitä.

Tämä kaikki johtuu taas ”tilapäisestä” taitetusta indeksistä sekä eläkeindeksin kaavamaisesta laskentatavasta. Ensinnäkin kuluttajahintaindeksin lasku johtuu pääasiassa liikennepolttonesteiden hinnan alentumisesta. Eläkeläiset käyttävät autoa huomattavasti vähemmän kuin keskivertokansalaiset, joten heille tarvittaisiin oma kuluttajahintaindeksi.

Meitä eläkeläisiä ilahdutettiin jo viime vuoden vaihteessa vain 0,39 prosentin korvauksella 1,1 prosentin kustannusten noususta eli 0,71 prosentin reaalialennuksella eläkkeisiin samalla, kun palkkoihin sovittiin 0,40 prosentin korotus. Indeksikorotuksen leikkausta perusteltiin solidaarisuudella palkansaajiin nähden, vaikka meiltä ei asiaa kysyttykään. Siinä ei otettu huomioon joko tahallisesti tai todennäköisesti asiaa ymmärtämättä, että eläkkeet muuttuvat vuoden viipeellä palkkoihin nähden. Nyt me joudumme kärsimään viimeisten palkankorotusten leikkauksesta vielä toisenkin kerran!

Hallitus voisi myöntää tämän virheen ja laskea eläkeindeksin kuluttajahintaindeksin ja ansiotasoindeksin absoluuttiarvoilla. Tällä tavalla päästäisiin myös tänä vuonna edes hiukan plussan puolelle ja lähemmäksi toteutuneita palkankorotuksia. Muutosten käyttö tekisi leikkauksista pysyviä ja niiden kumulatiivinen vaikutus lisäisi entisestään palkkojen ja eläkkeiden eriytymistä.

Itse asiassa tässä on kyse vielä laajemmasta perustuslaillisesta ongelmasta. Voidaan nimittäin kysyä, millä oikeudella hallitus ylipäänsä katsoo voivansa puuttua meidän omalla työllä keräämiemme varojen ja niiden tuoton käyttöön. Palkkojen suurempaa kasvua eläkkeisiin nähden on perusteltu työn tuottavuuden kasvulla. Valitettavasti tuottavuuden kasvu on pysähtynyt, joten tätä ei voi enää mitenkään käyttää perusteluna. Kyseessä on Suomen kansalaisiin kohdistuva, eriarvoistava, ikärasistinen kohtelu!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Joku voisi selvittää missä ajassa keskimääräistä eläkettä saava on tippunut alle köyhyysrajan.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Juuri kerrottiin uutisissa, että kansaneläkkeitä alennetaan. Ei huomattu, että tämä tulee koskemaan myös työeläkkeitä. Huomenna on varmaan tiedossa mielenkiintoinen välikysymyskeskustelu!

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Pieni tarkennus! Eläkeindeksin laskennassa käytetään 3. vuosineljänneksen keskimääräistä kuluttajahintaindeksiä, jonka muutos oli vain -0,4 % ei siis syyskuun -0,6 %. Tämä pienentää hieman eläkeindeksin laskua eli odotettavissa on 0,1 %:n lasku ellei aikaisempia virheitä korjata!

Toimituksen poiminnat