raimoylinen Maailmanmenoa!

Kuinka monta prosenttia on kaksi viidesosaa?

Nordean tekemässä suomalaisten taloustietämystä koskevassa selvityksessä huomattiin, että varsinkin prosenttilaskutaito oli aivan surkeaa. Kahdella viidesosalla eli 40 %:lla ei ollut alkeellistakaan tietoa siitä. Eihän tämä kyllä mitenkään odottamatonta ole, kun päättäjämmekään, eivät edes ekonomistit osaa laskea yksinkertaisia laskuja. Edelleenkin väitetään, että 5 %:n palkanalennuksilla saadaan 5 %:n ”kilpailukykyhyppy” eli 5 %:n hinnan alennus tuotettuihin tavaroihin. Samoin väitetään, että olemme 15 % jäljessä Saksan kilpailukyvystä, vaikka todellisuudessa olemme aivan tasoissa. Tarkemmin käsittelin näitä harhakäsityksiä kirjoituksessani ”Prosenttilaskuoppia ekonomisteille ja päättäjille”.

Tämän päivän Hesarissa Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen vaati taas, että palkkakehitys on sopeutettava tuottavuuskehitykseen. Tämähän on jo toteutunut, koska yksikkötyökustannusten, joilla tarkoitetaan työvoimakustannuksia jaettuna tuottavuudella, kasvu on pysähtynyt. Palkkojen alennus on erittäin vaarallinen tapa yksikkötyökustannusten alentamiseen, koska hintoihin siitä siirtyy vain murto-osa eli kotimaisiin tuotteisiin kohdistuva ostovoima laskee. Paljon järkevämpää olisi keskittää kaikki voimat tuottavuuden parantamiseen. Inkeroisen lausumasta voi kuitenkin päätellä, että yritysten mielestä tuottavuuden kehitys on jonkinlainen luonnonvoima, jolle ei voida mitään ja ne ovat panneet pensselit santaan ja rukkaset naulaan.

Kyllä tästä lamaantumisesta pitäisi jollakin tavalla päästä. Suomalaisilla on paljon osaamista, vaikka laskutaito ei ehkä olekaan meidän vahvuutemme PISA-tuloksista huolimatta. Itse asiassa PISA ei mittaakaan oikeaa matematiikan osaamista vaan käytännön päättelytaitoa, jossa me ja varsinkin meidän insinöörimme ovat hyviä. Kyllä tällä osaamisella pitäisi saada tuottavuus nousuun, jos vain yritysjohtajamme saataisiin toipumaan ja ryhtymään oikeasti töihin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat