raimoylinen Maailmanmenoa!

5 prosenttia vai 5 prosenttiyksikköä?

Halltus ja EK vaativat edelleen yksikkötyökustannusten alentamista 5 %:lla palkkakustannuksia laskemalla, vaikka puhuvatkin välillä 5 %:n kilpailukykyloikasta tai 5 %:n tuottavuusloikasta. Nythän on kuitenkin niin, että 5 %:n kilpailukykyloikkaan tarvitaan 5 %-yksikön yksikkötyökustannusten alennusta, joten voi kysyä kumpaa he oikein tarkoittavat. Näillä kahdella on merkittävä ero, sillä 5 %:iin päästään 5 %:n palkanalennuksella mutta 5 %-yksikköön tarvitaan noin 10-25 %:n palkanalennus toimialasta riippuen.

Tuottavuuteen palkanalennus vaikuttaa vain hieman mutta silloinkin alentavasti, koska tuotettujen tavaroiden hinta hieman laskee.

Mikseivät ekonomistit ole puuttuneet tähän sekoiluun?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä tällä yksikkötyökustannus oikein tarkoitetaan. Minä en oikein ymmärrä miten tässä on ero prosentilla ja prosenttiyksiköllä.
Kai "kilpailukykyyn" vaikuttaa muukin kuin palkkakustannus.
Pitäisi kai laskea miten palkka vaikuttaa tuotteen hintaan? Ei kai se kaikilla aloilla ole sama.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Yksikkötyökustannus on yksinkertaisesti työkustannusten osuus tuotteen hinnassa. Suomen teollisuudessa se on noin 30 %, josta 15 % on teollisuuden suoria työvoimakustannuksia (siis palkoista johtuvia) ja loput raaka-aineisiin, palveluihin, välituotteisiin jne. sisältyviä työkustannuksia. Eri aloilla se on nimenomaan erilainen, joten se on huono mittari, mutta parempiakaan ei juuri ole. Jos sitä haluttaisiin pienentää, pitäisi tuotantoalojen rakennetta muuttaa. Palkkojen alennus on hyvin tehoton keino!

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Palkkakustannuksia lasketaan 5%, niin suomalaisen työn kilpailukyky kasvaa 5%.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

mutta kokonaisuus ei laske 5%

jos yksikkökustannus on 100, joista palkanosuus 10 miten 5% lasku palkkakustannuksista on ratkaiseva kilpailukyvylle?

Eli 99,5 on se yksikkökustannus, vientiteollisuudessa.

sisämarkkinat onkin sitte toinen juttu.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Puoli prosenttia ei ratkaise, mutta sillä on merkitystä. Bisnestä tehdään todella pienillä katteilla, joskus jopa tappiolla. Niinpä prosentin puolikaskin on tärkeä, varsinkin jos se muuttaa tappiollisen kaupan voitolliseksi.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen Vastaus kommenttiin #4

Mutta luuletko, että sellu, painopaperi, lankut ja laudat, tai vaikka teräs ja öljytuotteet menevät yhtään paremmin kaupaksi, jos niiden hintaa lasketaan puoli prosenttia? Nämä valitettavasti muodostavat valtaosan Suomen viennistä.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Hyvä esimerkki siitä, miten vähän ihmiset ymmärtävät ja osaavat laskea. Ei ihme, että hallituksen ja EK:n aivopesu onnistuu. Etkö ymmärrä, että jos työvoimakulut ovat vaikka 30 % tuotteen hinnasta ja niitä alennetaan 5 %, niin hinta laskee vain 0,05 *30 %= 1,5 %. Kilpailukyky kasvaa siis vain 1,5 %:lla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei kai Suomi sentään työvoiman hinnalla voi kilpailla maailmanmarkkinoilla.

Mikko Jack

Vanhemmat ihmiset ehkä muistavat Robert Wisen Star Trek -elokuvan vuodelta 1979.

Elokuvassa ulkoavaruudesta saapuu kylmä koneäly, joka puhuttelee ihmisiä yksikköinä ja suunnittelee näiden likvidoimista turhakkeina.

Toimituksen poiminnat